معماري ايراني چيست؟
با توجه به قديمي بودن اين سبك ، آشنايي با آن مي تواند به استخدام شدن شما كمك كند.معماري در
ايرانبزرگ تاريخي مستمر از ۵۰۰۰ سال قبل از ميلاد مسيح تاكنون دارد، نمونه هاي شاخصي كه در پهنه ي
وسيعي از سوريه تا شمال هند و مرزهاي چين گسترده شده است. تنوع ساختمان هاي ايراني از آن جمله اند
خانه هاي روستايي تا چايخانه ها، و پاويون ها تا سازه هاي اعجاب انگيزي كه در دنيا نظير آن ها نيست. معماري
ايراني از لحاظ سازه و زيبايي شناسي تنوع چشمگيري را به معرض نمايش گذاشته است كه به تدريج و منسجم
بر پايه ي سنت ها و تجارب قبلي شكل گرفته است. بدون نوآوري هاي ناگهاني و علي رغم آسيب هاي ناشي از
تجاوزات مكرر و شوك هاي فرهنگي، اين سبك به طور شاخصي از ساير كشورهاي مسلمان متمايز شده است.
فضايل معماري ايراني عبارت است از فرم و مقياس؛ خلاقيت سازه اي به خصوص در ساخت گنبد و طاق؛ نبوغ در
دكور و طراحي فضاي داخلي.
ويژگي هاي معماري ايراني جديد
ورودي هاي مشخص.
عدم تقارن در نماها.
تغيير در تقسيم بندي دهانه ها در نما.
توجه به بناي نبش تقاطع ها.
استفاده از قوس ها نه براي كاربرد سازه اي, بلكه غالبا تزيينات و تركيب كلي بنا.
افزايش طبقات در بناهاي تجاري و مسكوني.
استفاده فراوان از آجر.
استفاده از عناصر فرنگي نظير سرستون ها، نقوش هندسي غربي، مجسمه هاي تزييني و يا نقوش و عناصر معماري ايراني قبل و بعد از اسلام.
عناصر معماري ايراني قديمي
كاربرد وسيع هندسه و فرم هايي نظير دايره، مربع و سطوحي كه مبناي طرح هاي قرينه هستند و شامل حياط و راهرو هاي مستطيلي است از عناصر متداول معماري ايراني قديمي است. همچنين خاك رس در بسياري از مناطق فلات ايران وجود داشته و در ساختمان هاي اوليه استفاده از خشت و گل ديده شده است. يكي از عناصر طراحي شاخص در اين سبك در طول تاريخ مقياس و درك استفاده از فرم هاي ساده و عظيم است. ايوان ستون دار، يا تالار در مقبره هاي صخره اي مجاور پرسپوليس ديده شده كه در معابد ساساني دوباره تكرار و در دوره هاي اسلامي به رواق ورودي كاخ يا مسجد تبديل شد و حتي در معماري قهوه خانه هاي كنار جاده ها نفوذ پيدا كرد. برخي از عناصر اين سبك قديمي عبارت است از:بادگير,قنات,گنبد,حياط. آشنايي با اين عناصر به استخدام شدن شما كمك مي كند.
شاخصه هاي معماري ايران
كاربرد ايوان ها- ايوان ها فضاهاي گنبدداري هستند، فضايي كه با سه ديوار محصور و از يك طرف آزاد است. اين ويژگي به طور وسيعي براي ساختمان هاي مذهبي و غير مذهبي در معماري ايراني اسلامي استفاده شدند.كاربرد گسترده طاق ها مسجد جامع اصفهان نمونه اي از اين واقعيت است همچنين به دلايل زيبايي شناسي از پنجره ها و شيشه هاي رنگي براي ورود نور به فضاي داخلي استفاده شده است.باغ ها، فواره ها و استخرها- باغ هاي وسيع يا استخرها با فواره ها از ويژگي هاي ساختمان هاي اين معماري است. گنبدها تقريبا در اشكالي مشابه هستند و همگي بر روي پايه ي استوانه اي قرار دارند.قرينگي از ساختمان هاي متقارن در اين سبك استفاده شده است. منارها، قوس ها، ستون ها، حتي استخرها و باغ ها به سبك مشابه و با اثر آينه اي طراحي شدند.آشنايي با اين عناصر به استخدام شدن شما كمك مي كند.
فلسفه معماري ايراني معاصر
فلسفه معماري ايراني به تمايز بومي خويش دست يافته است. طراحي مسجد نشان دهنده وابستگي مذهبي معماري به گذشته است اما معماران معاصر در ايران به نوعي با تعيين مكان خود در طراحي غيرسكولار نگران هستند. فلسفه معماري معاصر ايراني، بازتابي از نگراني هاي زيبايي شناسي در ارتباط با گذشته معنوي و سعي در يافتن مكان خويش در آينده است. معماري معاصر در ايران با ظهور دوره اول پهلوي آغاز شد. برخي از مهم ترين طراحان نظير آندره گدار، آثاري را خلق كردند، نظير موزه ملي در ايران كه بقاياي ميراث تاريخ اين سبك است. برخي ديگر، تلاش بر ادغام عناصر سنتي با طراحي هاي مدرن در آثارشان داشتند. پرديس اصلي دانشگاه تهران يكي از نمونه هاست. با اين حال، معماران ديگري نظير حيدر غيايي و هوشنگ سيحون سعي بر خلق آثار اصيلي داشتند كه به طور كامل مستقل از تاثيرات معماري گذشته ايراني است.
معماري ايراني ساختمان
در معماري ايراني ساختمان ها معماران قبل از انقلاب نظير هوشمگ سيحون، كامران ديبا و حسين امانت مرزهاي سنتي معماري را با استفاده از عناصر سنتي در طراحي هاي مدرن شكستند به طور مثال برج آزادي. معماري معاصر ايراني ساختمان تبديل به حوزه اي براي معماري تجربي شده و اين امر سبب آشفتگي در نماهاي شهري شده است. هر چند نمونه هاي بي نظير ساختمان ايراني در حال حاضر وجود دارد به طور مثال خانه ي شريفي ها كه ساختماني هفت طبقه با سه بلوك چرخان است كه ۹۰ درجه مي چرخد. بسته و باز بودن حجم ساختمان مرجعي است به معماري سنتي ايراني كه به صورت فضاي زمستان نشين و تابستان نشين براي ساكنانش تعريف مي شود.آشنايي با اين عناصر به استخدام شدن شما كمك مي كند.

- شنبه ۱۳ مهر ۹۸ ۱۱:۰۴ ۱۴۲ بازديد
- ۰ نظر